Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sinningia leucotricha

5. 4. 2007

               Sinningia leucotricha (Hoehne 1956)Moore 1973

Obrazek

Fotografie 1:

1. Vrchol hlízy ( Top od tuber).

2. Mladé listy ( Young leaves).

3. + 5. Nové stonky ( New stems).

4. Květy ( Flowers).

.....................................................

Už jste si někdy hladili ucho krátkosrstého psa? A bylo vám to na dotek příjemné? V tom případě vám vřele doporučuji sehnat si někde rostlinu Sinningia leucotricha (dříve Rechsteineria leucotricha nebo Sinningia canescens), jejíž plstnaté listy vám to psí ucho dokonale nahradí a přitom ji nemusíte každý den krmit a venčit. Tato asi nejvzhlednější a nejsnáz pěstovatelná brazilská příbuzná dalších rostlin rodu Sinningia z čeledi Gesneriaceae má ještě jednu obrovskou přednost. Nemyslím tím to, že neruší štěkotem sousedy a nenosí domů klíšťata a blechy, myslím tím pro oko sukulentáře nádhernou souměrnou hlízu, která se dá již v raném věku pyšně vystavit na odiv v patřičně vybrané nádobě. Z tohoto kaudexu každý rok znovu a znovu vyráží jeden nebo i několik stonků, na jejichž vrcholech jsou většinou dvě dvojice vstřícných přisedlých široce kopinatých listů, porostlých jemnými hustými stříbrnými chlupy.

Pokud má rostlina příznivé podmínky k životu, objeví se většinou zjara v centru listů poupata.

Po nějaké době začínají postupně nakvítat jasně červené trubkovité květy. S.leucotricha má jednu výhodu, je totiž samosprašná, takže pokud si dáte práci s opylováním, dosáhnete stejného výsledku jako já v těchto dnech; na místě sprášených květů se objeví semeníky s drobnými semeny. Abych vás ušetřila krkolomných pokusů o sprášení (není jednoduché dostat se do dlouhé květní trubky), doporučuji květy nemilosrdně natrhnout, pinzetou utrhnout jeden prašník, a pak už jde sprašování jako po másle.

Rostlinu sázejte do dobře propustného substrátu, zálivky podle císařovo pekaře či pekařovo císaře přiměřeně a přidám ještě jednu radu. Když nechcete, aby plstnatý list kytky působil časem dojmem ucha kropenatého loveckého ohaře, nikdy za horka rostlinu nezalévejte na list. Pokud jste tak již učinili, nebo je i z jiného důvodu rostlina jakkoliv nevzhledná, nevěšte hlavu, jednou za sezónu (většinou na podzim) byste měli kytku přestat zalévat a nechat ji chvíli odpočinout. Staré nadzemní části zaschnou a většinou jsou už na hlíze připraveny nové, které po obnovení zálivky narostou do podoby podle podmínek, které rostlině poskytnete, buď vytáhlé a řídce plstnaté (při nedostatku světla), nebo nízké a úplně stříbrné (když jsou světelné podmínky ideální). Pokud se zálivkou nepřestanete, může se stát, že má S.leucotricha v jeden okamžik najednou staré i nové stonky. Pak lze zasychající části opatrně odlomit. Přes zimu je rostlině nejlépe v teple třeba na parapetu okna. V případě, že se rozhodnete pro tohoto rostlinného domácího mazlíčka, určitě nebudete litovat, protože vás každý rok překvapí novou tváří a při troše štěstí i nádhernými květy. R.

Summary:

An article about growing of plant Sinningia leucotricha from Gesneriaceae family.

Fotografie 2:

1. + 4. Kvetoucí rostlina ( Flowering plant).

2. Semeníky ( Ovaries).

3. Semenáčky ( Seedlings).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

neroste

(Veronika, 3. 5. 2016 19:15)

Prosím poraďte...minulý rok ouško rostlo jako blázen a květů bylo opravdu hodně. Bylo krásně chlupaté, přesně jako na fotkách. Při stejném postupu péče, zálivky i umístění jsem letos zklamaná. Z cibulky vykoukla rostlinka do velikosti 2cm a toť vše. Již několik týdnu se nic neděje a já nevím co dělám špatně. Je na sluníčku, zalívám do mističky vše jako dřív a nějak se mu nechce na svět :-(

zoschnutá hluza

(Iveta, 28. 4. 2011 17:50)

Viete mi niekto poradiť ako donútiť hľuzu aby bola pekná nabopnalá? Moja je taká nejaká zosušená scvrknutá :(

Semenáčky

(Radka, 5. 10. 2009 18:34)

Já osobně je pikýruju, když už se mezi sebou tísní. Dávám jich 9-16 do 6cm květináčku, hlízku pochopitelně zasypávám a nepovysazuju. Substrát pemza - kompostovka - písek (není nutné, stačila by asi i kompostovka - písek), 2-3 první zálivky podmokem, nebo hodně rosit, aby se hlízky nevyplavily. Nějaké ztráty jsou, ale při opatrnosti minimální.

výsev Sinningia leucotricha

(Igor Moravčík, 5. 10. 2009 12:34)

Po úspešnom sprášení a dopestovaní semien (ani som ich nevidel, iba tušil, že to nie je prach, ale semená) som skúsil výsev. Klíčivosť oveľa vyššia, než som očakával, no semenáčiky mali spočiatku stonku tak tenkú, že som nemal odvahu pikírovať. Napriek tomu, že boli natlačené na sebe dosť rýchlo vytvorili malé hľuzy. Chce sa niekto podeliť so skúsenosťami ako rozsádzať mladé semenáče?