Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis gigantea

28. 7. 2007

                    Oxalis gigantea Barnéoud


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1.+ 3.+ 4. Oxalis gigantea - forma bez chlupů (O.gigantea - form without hairs)

2. Květ (Flower)

5.- 6. Velmi mladé rostliny (Very young plants)

..........................................................................................................................


Tak už to v rostlinné říši bývá. Mezi blízce příbuznými rostlinami mohou být kytky plevelné, nesukulentní a na druhou stranu pro sběratele sukulentů velmi žádoucí, s různými sukulentními částmi. Platí to i pro obsáhlý rod Oxalis, kam patří kromě jiných i nenáviděný, nezničitelný a bohužel kosmopolitní plevel Oxalis corniculata a naopak obdivovaný, velmi zajímavý vzácný Oxalis gigantea. Asi si oddychnete, plevelným oxalisem se zabývat nebudu, pokusím se vám ukázat několik postřehů ze života největšího ze všech šťavelů: O.gigantea.

Tento chilský oxalis je i ve svém rodu naprosto výjimečný, vzhledem, velikostí, růstem.

Ve své pouštní domovině roste ve formě až metrových keřů se zdřevnatělými tmavými větvemi, v růstové sezóně obalenými listy s krátkými řapíky a zrovna tak přisedlými květy.

O.gigantea jsem bohužel neměla možnost vidět v přírodě, znám ho jako dospělý jen z fotografií. Měla jsem však to štěstí, že jsem si ho mohla vysít z darovaným semen a ta mi kupodivu docela bez problémů klíčila. Jsou to asi největší šťavelová semena, jaká znám, mají v průměru okolo milimetru. Klíčila rok po sběru, po všech zkušenostech i s jinými chilskými oxalisy si myslím, že zde fungují nějaké blokační látky, které nedovolí semenům vyklíčit ihned po vystřelení ze semeníku, aby drobné semenáčky bez vyvinutých zásobních orgánů nezanikly v suché části roku a vyklíčily do příznivější doby. Ale je to jen moje spekulace.

Kmeny semenáčků začínají tloustnout zhruba po čtvrt roce od vyklíčení a pak už si zachovávají zhruba centimetrový průměr kmínku a rostou rovně nahoru. Báze kmínků je mírně ztloustlá, aby nehluboké kořeny dobře držely v zemi. Velikost přírůstků směrem nahoru je přímo úměrná množství vody a světla, z čehož vyplývá, že pokud chceme mít rostliny co nejvíc kompaktní, musíme zalévat jen tolik, aby rostliny neshodily předčasně listy a světla dodat, co hrdlo ráčí. Substrát stačí velmi chudý, nádoba zatím nepříliš velká, myslím si, že zde platí pravidla podobná pro bonsaje.

Dnes je mým rostlinám rok a půl, od podzimu do jara byly absolutně bez vody a jen jim to prospělo, většina z nich zůstává vzhledná. Některé rostliny se rozvětvily už u báze, ale to bylo způsobeno pravděpodobně popálením vrcholů u některých z doby, kdy byly ještě jako maličké pěstované za sklem okna v bytě. Zde muselo být bez větrání na ostrém jarním slunci docela peklo.

Nezmínila jsem, že semena pocházela ze dvou lokalit a z každé z nich vypadají rostliny mírně odlišně: jedna forma má listy hladké a i květy jsou takové tenčí, bledší, kdežto druhá forma má listy už od malička chlupaté, kvete mnohem ochotněji a květy jsou jasně žluté, vitální. V tuto dobu dokvítají poslední květy; s mou pomocí (pravděpodobně) se mi podařilo některé květy sprášit a díky Jirkovu důmyslnému lapacímu aparátu z prostřihané PET lahve a silonové punčochy se podařilo zachytit většinu semen, která by se jinak vystřílela do okolí. Menší část jsem nedávno vysela a dle mého předpokladu vůbec neklíčí. Výsev jsem udělala spíš pro potvrzení mojí domněnky o nutné dormanci semen, chci semena hlídat, v kterém okamžiku začínají klíčit.

Jak vidíte a sami asi znáte, pěstování sukulentů může být docela dobrodružství, plné nerozluštěných záhad a právě možná to dělá z této činnosti docela zajímavou zálibu, které je tak snadné podléhat… R.

 

Summary:

Desription and experiences with planting of Chilean Oxalis gigantea.

P.S.I.

Aniž bych se chtěla chlubit, v létě si rostliny natolik lebedily, že se urodilo i menší množství semen. To už jsem zmiňovala v článku. Výsev na konci června se jevil jako předčasný, semenům se moc klíčit nechtělo. Po dvou měsících květináček putoval do světlého sklepa s teplotami kolem 14-ti stupňů. Jaké bylo překvapení, když jsem při namátkové kontrole našla už docela pěkné vyklíčené rostliny. Rychle jsem vysela i zbytek semen a i ta do několika dnů vyklíčila. Teprve v budoucnu se ukáže, zda budou malé rostlinky schopné obstát v nejhorší části roku a dožijí se více sluníčka v jarních měsících.



Fotografie 2:

1. Mladá rostlina (Young plant)

2. Rozvětvená rostlina O.gigantea - chlupaté formy (Branched plant of O.gigantea - hairy form)

3. Květy (Flowers)

4. Kvetoucí roční rostliny (Flowering plants 1 year old)

5. Semeníky (Ovaries)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář