Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moringa ovalifolia

22. 6. 2007

Moringa ovalifolia Dinter ex Berger


Obrazek

 


Fotografie 1:

1. Moringa ovalifolia v Namibii (M.ovalifolia from Namibia)

...........................................................................................................


Občas, když na mě leze splín a světabol, snažím se tyto chmury zahánět kromě kvalitním alkoholem (J) i vzpomínkami na něco velmi pozitivního, co mě potkalo a vyrylo to hlubokou vrásu do mé mozkové kůry. Jedním z těchto „léčivých“ zážitků je vzpomínka na pobyt v „lese duchů“ (Ghost Tree Forest, Fairy Forest, Sproukieswoud) v národním parku Etosha v severní Namibii. Tato snová a pro každého botanicky vnímavého člověka uhrančivá krajina je plná velmi zvláštních stromových bytostí. Jsou to tvrdými podmínkami vytvarované maxibonsaje Moringa ovalifolia z čeledi Moringaceae. Tento druh malého rodu s výskytem v jižní a východní Africe, na Madagaskaru a Asii se rozptýleně nachází v severní Namibii až jižní Angole. Je výtečně připraven vzdorovat extrémním podmínkám, které v této oblasti panují, tím že vytváří bizarní lahvovitý kmen. Pravděpodobně jediným místem, kde se vyskytuje tento strom ve větším množství (několik set exemplářů,) je právě ona lokalita zhruba ve středu pánve Etosha, asi 30 km od centra Okaukuejo. Můj asi hodinový pobyt mezi těmito výtvory přírody mě i zpětně přivádí do stavu vytržení, který má na mne zpravidla mnohem lepší vliv než zmiňovaný kvalitní alkohol.

Když jsem v červenci 2004 tak obdivně vzhlížel k těmto živým sochám s velkými rozměry a originálními tvary, nikdy by mě nenapadlo, že se někdy pokusím o jejich pěstování ve středoevropských podmínkách. Viděl jsem sice v zahradnictví v namibijském Tsumebu, že se semenáčky M.ovalifolia běžně prodávají zřejmě jako výsadba do místních zahrádek, ale tento vyčáhlý metrový proutek trčící z igelitového kontejneru mě nijak neomráčil.

Přesto jsem se po návratu rozhlížel po nabídkách rostlin a semen rodu Moringa a sehnal malý semenáč Moringa borziana z Keni, zajímavý kaudexový strom. Předloňskou zimu jsme objevili v katalogu Chrudimského kaktusáře semena M.ovalifolia PP 1274, Etosha, Namibie (2 za 30,-). Neodolali jsme a objednali.

Výsev byl 100%, 2 semenáčky ze 2 semen, nebylo ani třeba s nimi něco provádět (skarifikace), jenom v ranné fázi klíčení přitahovaly larvy smutnic, které se dokonce pustily i do děložních lístků ještě v pootevřeném semenu. Vše dobře dopadlo a dvě rostlinky spokojeně dovegetovaly do podzimu ve fóliáku. Větvení stonku, ani viditelné tloustnutí se moc nekonalo, jednou jsme kytky přesadili do hlubších květináčů. Někdy v říjnu 2006 ukončily vegetaci a skončily neolistěné někde v domku a nakonec před vánoci v nově postaveném skleníku pod parapetem v teplotách někde kolem 10°C.

Na jaře se dlouho předlouho nic nedělo, po přemístění květináčků s jednoletým kmínkem na světlo a teplo bylo zřejmé, že stonky velmi hluboko proschly, někam až pod děložní lístky. To bývá většinou konec kytky. Protože však nebyl moc čas studovat obsah oněch dvou květníků, zůstaly mezi ostatními dřevinami prázdné, občas se jim omylem cvrnklo trochu vody a před 14 dny, začátkem června, - ejhle cosi zeleného raší z květináče vedle uschlého pahýlu hlavního stonku. Obě rostlinky se rozhodly pokračovat v životě, zřejmě jim k tomu napomohly i ony pekelné teploty letošního jara, a vypadá to že již od začátku budou mít zajímavě zloustlou bázi kmene, zatím skrytou pod povrchem květináčku. Pokračování za rok, jdu požít štamprdli něčeho osvěžujícího………J.

Summary:

Description and experiences with growing of namibian Moringa ovalifolia from family Moringaceae.

Fotografie 2:

1. Semenáček M.ovalifolia (Seedlig of M.ovalifolia)

2. Kaudex (Caudex)

Obrazek

Fotografie 3:

1. Moringa borziana

2.+ 3. Kaudex (Caudex)

Obrazek




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

MORINGA

(manželia Janouškovi / SR, 12. 9. 2012 9:42)

Dobrý deň, zaujal nás Váš starší článok o moringe, radi by sme skúsili vypestovať tento životodárnu a užitočnú rastlinu, preto nás veľmi zuajíma pokračovanie Vašej skúsenosti s touto rastlinou, ako sa jej darí v podmienkach nášho klimat.pásma ?

Zatiaľ sa chystáme len zakúpiť semená ... uvítame Vaše rady na mail :
janevi@centrum.sk