Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květy rodu Avonia aneb jak kvetou housenky

13. 7. 2007

Květy rodu Avonia aneb jak kvetou housenky

Obrazek

Možná jste mě už prokoukli skrz naskrz a všimli si, že vždy nějakým hromadným Obrazekčlánkem připravuji půdu pro nějaký ještě neuvedený rod v našem werbáři. Vezmu nějakou výraznou část rostlin a ukáži ji od co největšího množství rostlin rodu, které se mi podaří sehnat. Pochopitelně nejsnazší a nejatraktivnější je nafotit květy, takže ani tentokrát nijak nepřekvapím a zase na vás vyvalím záplavu otevřených ozdob  nepočetného rodu Avonia z čeledi Portulacaceae. Tento africký rod má zhruba desítku Obrazekzástupců v Jihoafrické republice, Namibii, Botswaně, Zimbabwe a nejsevernější výskyt je znám ze Somálska.

Avonky, jak jim lidově říkáme, se od anakampserosů liší tím, že různě dlouhé chlupy v paždích sukulentních listů přeměnily na papírové šupiny a ty teď v různé délce, hustotě a tvaru vyčuhují ven. Hustě nahloučené listy a šupiny tvoří na více či méně zřetelném kaudexu stonky v podobě tenčích či tlustějších, Obrazekučesaných či ježatých housenek, propletených mezi sebou. Květy se objevují na koncích stonků, jsou přisedlé, v barvách od čistě bílé, nažloutlé, nazelenalé či narůžovělé přes žlutou až k růžovofialové. Prašníky jsou žluté, takže svítí uprostřed otevřených květů.  Některé rozkvetlé avonky intenzivně voní. Květy se otvírají jen na jeden den v podvečerních hodinách a jsou samosprašné. Pak nějakou dobu trvá, než v semeníku dozrají drobná Obrazeksemena. Když k tomu dojde, kulatý papírový semeník se mírně povystrčí a napřímí nad stonkem, po sloupnutí vrchního obalu od špičky podélně popraská a objeví se hnědavá semena, u některých druhů navíc v papírovém obalu. Pokud chcete vysévat semena, doporučuji sběr semen neuspěchat a počkat až na tuto závěrečnou fázi, jinak semena nemusejí dobře klíčit. V případě kvalitních semen probíhá klíčení Obrazeknaprosto bez problémů, většinou druhý až třetí den od vysetí. Některé druhy rostou výrazněji (A.papyracea), s některými se musíte trápit nekonečně dlouhou dobu a výsledek je stejně nejistý (A.quinaria, A.rhodesica…).

Existuje pro mě ještě jedna záhada. Literatura uvádí, že počet okvětních plátků u avonií je 5, ale když jsem se probírala fotografiemi jejich květů, zjistila jsem, že sem tam najdete petal i více, 6 či 7. Buď špatně počítám, neboObrazek příroda se svými svěřenci občas trochu laškuje a dokazuje, že pravidla, která stanovili lidé, jsou tu proto, aby se porušovala… R.

Fotografie:

1.Avonia recurvata v.minuta

2.Avonia dinteri

3.Avonia mallei

4.Avonia papyracea

5.Avonia quinaria ssp.alstonii

6.Avonia recurvata

7.Avonia rhodesica

8.Avonia quinaria ssp.quinaria


Obrazek

Summary:

Introduction of flowers of some of the plants from genus Avonia from family Portulacaceae.

Photographies:

1.Avonia recurvata v.minuta

2.Avonia dinteri

3.Avonia mallei

4.Avonia papyracea

5.Avonia quinaria ssp.alstonii

6.Avonia recurvata

7.Avonia rhodesica

8.Avonia quinaria ssp.quinaria

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Podpora

(Radka, 15. 7. 2007 21:18)

Děkujeme věrné čtenářce za podporu, takže bychom mohli zase přidat pár článečků ze zásoby plus jeden čerstvý, který právě Jirka dopisuje :-).Zdravíme srdečně z rozpálené Lhoty do rozpálené Bratislavy!
Radka i za Jirku :-)

:o))))

(siska41, 15. 7. 2007 20:03)

nadherne fotografie,zaujimavy clanok...zase som ziskala vacsi prehlad.Vlastnim avoniu papyraceu,ale len kratko,zatial mi nekvitla,fascinuje ma vsak svojim tvarom a nadhernymi supinkami.Chcem potesit Jirku,ze aj ked nepisem komentare k rastlinkam,ktore su mi nezname,ale jeho srdcu su velmi blizke,vzdy si ich s radostou precitam a ktovie,raz mozno budem podobne druhy pestovat...krasne a horuce pozdravy z Bratislavy vam posiela Katka... :o))